Izjemna zasebna zbirka Tomosov
Kje? Lešje pri Majšperku

Celoten prispevek je objavljen v reviji motoSI št. 103 (junij – julij 2022)

Marjan Eberl, ki živi v majhni vasici Lešje v Halozah, nedaleč stran, od koder prihaja Tim Gajser, ima pod streho postrojenih kakšnih 70 Tomosov. Ampak kakšnih?! Popolnoma obnovljenih, retuširanih, ohranjenih in brezhibno delujočih. Ima skoraj vse modele, ki so kdaj koli obstajali. In to v takem stanju, kot bi stali v prodajnem salonu pod reflektorji. Mož je svoje prostovoljno delo celo pripravljen pokazati vsakomur, ki bi si tega želel.
Eberl pravi, da je naredil le po en primerek posameznega modela, je pa res, da je za to moral marsikdaj kupiti več enakih oziroma zbrati dele ali jih narediti.
Zanimivo je, da se v tej muzejski sobi najde prav vsakdo, pa čeprav ni motorist, saj smo se s Tomosi srečevali vsi Slovenci; eni so si mopede želeli, drugi so z njimi osvajali, tretji se spomnijo policijskih ali poštarskih …
Takole pravi:

“Sem mehanik samouk, že od otroških let. Takrat si tu po Halozah pač moral imeti Tomosa in moral si se ga naučiti ‘šraufat’. To mi je takrat prišlo v kri.
To, kar vidite tu, pa je vse moje delo. Čisto vsakega sem do potankosti naredil. Na vseh je generalno obnovljen motor. Ga ni motorja, ki ne bi imel novega bata, novega brušenja cilindra, nove gredi. Pa jih je blizu 70. Morda so kakšni trije, ki so v originalnem stanju. Eden od njih ima recimo samo 136 prevoženih kilometrov. Ga je človek kupil, padel in si rekel, da se ne bo več vozil z njim. Pa sem ga kupil, popravil izpuh in menjalnik in to je to. Celo plastiko sem pustil tako kot je bila.”

Deli
Pripni
Čivkni