Benelli TRK 502 X

Mitja Gustinčič
Iz revije motoSI št. 104 (avgust – september 2022)

Poklical sem v Benelli v Pesaro in čeprav v Sloveniji nimajo prodajalca, so mi zelo ustrežljivo rezervirali TRK502X.
Čakali so me ob dogovorjeni uri. Motor je bil utečen, polno nalit in z dodanim kovčkom. Na števcu je imel 5.990 kilometrov. Povedal sem, da sem namenjen globoko na jug in da bom odpeljal tri tisočake kilometrov. Bilo jim je prav. Naj se imam dobro in naj se kaj javim s poti, je bila edina popotnica.

500 kubikov danes vsi razumemo za »švoh mašino«.
Kovček sem nabasal do zadnjega milimetra. Na kovinski tank sem privezal dvonadstropno tank torbo, da sem imel pri roki potovalno kramo in sprotno pijačo. Oblečen pokažem več kot stot. Da bi razumel, kaj ta motor sploh zmore, sem ga z morja pravokotno usmeril visoko v gore, na Gran Sasso, kjer so nemški padalci reševali zaprtega Mussolinija leta 1943. Med vzponom na 2.130 metrov me je presenetilo, da po serpentinah vleče tudi v visokih prestavah. Nič ne jamra. Nič mu ne manjka. Definitivno ima ugodno razporejen navor in dobro izračunan menjalnik.

Motor v smeri ostaja miren, ovinke pelje kot si človek zamislil. Udarci s ceste ne prihajajo do rok, kaj šele do hrbtenice. Vzmetenje delajo Kitajci sami, torej kitajska tovarna, ki izdeluje Benellije. Oni delajo tudi zavorne sisteme, ki jim nimam česa očitati. Zavore niso agresivne, da bi to motorista kdaj presenetilo. Grabijo odločno, predvidljivo, ABS (Bosch iz kitajske tovarne) se mi ni nikoli vklopil in tudi kitajske Metzelerke so vračale zanesljiv občutek.
Ko me je pod Amalfijem na tistih strašljivih strminah, kjer se asfalt zvija kot kurje črevo, začel prati dež, so se gume čisto solidno odrezale. Moje nezaupanje v kitajsko delo in znanje je z vsakim dnem bolj bledelo.

Nismo več vajeni, da je 500 kubikov lahko vpetih v moško odmerjen motocikel. TRK502X je velik motocikel, kot bi vozil tisočaka, recimo Triumpha. Podobnosti ne manjka. Tudi to je ena od privlačnosti, da ga po svetu prav dobro prodajajo.

Ni vse zlato, seveda ni. Kaj mu očitamo? Preberite v reviji motoSI št. 104 (avgust – september 2022).

Armaturna plošča je klasičnega videza, LCD je razmeroma majhen. Je dovolj informativna, da motoristu nič ne manjka. Ogledala so bolj pregledna kot na precej dražjih motociklih.

TEHNIČNI PODATKI
Koliko je treba imeti na računu: v Italiji 5.990 eur »ključi v roko«
Motor: vrstni dvovaljnik / 500 kubikov (vrtina x gib 69 x 66,8 mm) / po 4 ventili na valj in dve odmični gredi / večploščna sklopka v oljni kopeli, 6 prestav, veriga
Motorne zmogljivosti (merjeno na motorni gredi): moč 47,6 KM (35 kW) pri 8.500/min; največji navor 46 Nm pri 6.000/min
Vzmetenje in gib: vilice in blažilnik znamke Benelli; teleskopi premera 50 mm, spredaj gib 140 mm, zadaj jeklene vilice, vzmetna noga z nastavljivo vzmetjo in hidravliko, gib 170 mm
Zavore spredaj: 2 x 320 mm, radialno vpete 4-batne čeljusti Benelli; zadaj 1 x 260 mm; ABS Bosch (narejen na Kitajskem)
Gume (Metzeler Tourance, narejene na Kitajskem): spredaj 110/80 ZR 19, zadaj 150/70 ZR 17
Medosna razdalja: 1.505 mm
Višina sedeža od tal: 86 cm
Odmik najnižje točke od tal: 210 mm
Posoda za gorivo: 20 litrov / 3 litre rezerva (za ca 70 kilometrov)
Akumulator: 12 V – 10 Ah
Teža z gorivom: 235 kg
Deli
Pripni
Čivkni