2020 Triumph Rocket 3 R & GT

Vozil in zapisal: Alan Cathcarth

Da ne bo kakšne zmote. V Triumphu niso šarlatanili le s kozmetično-plastičnimi popravki. Iz povečanega trivaljnega motorja so izpeljali dva zares nova motocikla, R in GT, ki s predhodnikom nimata nič skupnega. Morda le motorno gred in vžigalne tuljave, ker motor še vedno vžiga v ritmu 120˚.
Z dvema motocikloma naskakujejo dve različni skupini potencialnih kupcev, ki so oboji dovolj premožni, da lahko brez tresočih rok odkartajo 20.000 funtov za slečenega R. To pri vas znese minimalno 25.000 evrov, ker imate še davek na božja pooblastila ali kako že imenujete naddavek na prostornino motorja.
A zavedajte se, da tu vstopate v svet nabildanih kruzerjev, mišic v podobi modelov Harley Fat Boy in Ducati Diavel. Tudi Indian Chieftain pride v to stranko. Kot se v tej prestižni stranki spodobi, nakupna cena še ni zadnje dejanje. V katalogu dodatkov za Rocket 3 sem pri petdesetem kosu opreme nehal šteti.

Pri hitrosti 160 km/h se motor vrti s 3.800/min. Vibracij preprosto ni.
Na slabi cesti pride do izraza edini opazen minus tega Rocketa. To je kratek gib (107 mm) zadnjega amortizerja Showa.

DVA LITRA IN POL!
Avtomobilistično-tehnično povedano so za Rocket 3 razvili skupno platformo. Motocikla sta na pogled zelo različna. V bistvu pa je večina delov med seboj zamenljivih, ker imata skupno šasijo in motor. Oba motocikla tehtata malenkost pod 300 kilogrami.

Naj le na kratko podčrtam, kje je med motocikloma bistvena razlika. Torej. Na modelu R se sedi na višjem sedežu (77 cm) ter s sredinsko postavljenimi stopalkami in z ravnim krmilom, kar pomeni, da je motoristov položaj rahlo nagnjen naprej. Sopotnica bo zadaj doživljala maksimalizem, ker sedi pred kolesno osjo, zato se na svojega moškega naslanja s celotnim oprsjem. Trepetala bo na zasilni pručki.
Na GT je motoristov sedež občutno nižje (75 cm), stopalke za noge so pomaknjene naprej, krmilo je bolj rogovilasto. Pred mušicami v zobeh ščiti kar učinkovit vetrobran. Naslonjalo za njenim sedežem je … je. Kajti, tu si mora motorist vzeti več časa za ergonomske dodelave. Stopalke je namreč mogoče pomikati po horizontalni smeri za 50 milimetrov. Ta nastavitev pomembno poseže v voznikov položaj in definira, s kolikšno površino naj se hrbet naslanja na njene prsi (op. urednika: ideji nazdravljamo).

Dva litra in pol motorja je ohoho dovolj, da solidno premika 2,2 toni Jeepa, kaj šele borne tri cente. V tej drami so konji manj pomembni od brutalnosti vleka, čeprav jih ne gre zanemarjati. Šef konstruktor Stuard Wood se domov vozi z lastno dodelavo Rocketa III v stilu »hot rod«, ki zmore 180 konjev. Serijski motor pridela 165 KM / 123 kW, kar tudi ni malo. Upoštevati je treba, da je stari trivaljni motor zmogel 146 KM. Ne boste verjeli, da je med starim in novim motorjem razlike v teži za kar 18 kilogramov, za kolikor je novi lažji. Neverjetno, le kje so lahko z ohišja motorja odrezali 11 kilogramov kovine? Triumphovi možje so se pohvalili, da zdaj ta veliki blok odlivajo v svojih obratih (blok za stari motor je prihajal od zunanjega dobavitelja) in da so zato lahko uveljavili svoje poglede na dimenzije in tehniko litja.

Stari in novi motor proizvedeta 221 Nm navora pri samo 4.000/min. Če teh vrednosti sami ne uspete sprocesirati v prakso, naj vam povem, da bi se dalo s tako krepkim motorjem orati njivo.
»Konstantno imamo 95 odstotkov navora v območju 60 odstotkov vrtljajev motorja, torej imamo med 2.500 in 5.500/min stalno nad 200 Nm navora,« mi je poudaril šef konstruktor Wood.
Kaj to pomeni na cesti, sem izkusil na otoku Tenerife na 200 kilometrov dolgem testnem krogu. Še zelo dobro se spomnim, da je na prejšnjem Rocketu III navor ostro padel nad 3.000/min in je bilo najpametneje peljati na zalet, kot jadrnico. Novi motor motoristu dovoljuje, da vozi kakor mu paše. Lahko zelo umirjeno. Lahko zelo živahno, saj ima tudi menjalnik eno prestavo več.
Če se ga človek loti umirjeno, to pomeni, da lahko v najvišji prestavi (6.) motor prede kot v prostem teku, pri vsega 1.500/min. Potem pa le odpreš plin in ga držiš do rdečega polja pri osmih tisočakih. Pri tem iz prenosa ni čutiti kolcanja.
Če ga pelješ ostro, tudi gre. Izredno gladko tekoč 6-stopenjski menjalnik omogoča živahno riganje med ovinki. Zvok je namreč izredno krepak in prepoznaven.
Pri tako krepkem motorju se seveda postavi vprašanje, zakaj potrebuje šest prestav. Jaz vam na to ne znam odgovoriti, bojda več vedo marketingarji. Sem pa razmišljal, da bi bilo prav dokupiti QŠ, ki ga tudi imajo v katalogu.

Deli
Pripni
Čivkni