319,60 

Ležalnik Helinox Cot One Convertible. Zložen meri samo 54 x 17 cm, tehta 2.200 g!

Ni na zalogi

Podrobnosti

Celoten ležalnik ima samo tri vpenjalne mehanizme, kar omogoča zelo hitro sestavo delov v celoto!

Helinox je v svetu zahtevnejšega popotništva že več let trdno zasidrana svetovno znana blagovna znamka. Proslavila se je z izdelavo lahkih in zelo trpežnih aluminijastih cevnih palic, iz katerih so nastali zložljivi stoli, pohodne palice pa tudi ležalniki. Vsi njihovi izdelki so tehnično zelo dovršeni in so lepi.
Eden teh ležalnikov nosi ime Cot One Convertible. Mi smo se nad njim nakurili zato, ker dobra dva kilograma težka torbica s sestavnimi deli ležalnika paše v potovalni kovček motorja, ki meri po eni stranici vsaj 50 cm. Torbica je sicer dolga 54 cm, toda v primeru manjšega kovčka jo v kovček pač spakiraš poševno.
Všeč nam je bilo, da povprečno štorast človek ležalnik postavi v manj kot treh minutah in razstavi v eni minuti. Nobenega drugega ležalnika nismo našli na trgu, ki bi omogočil hitrejšo postavitev in bi imel manj sestavnih delov: Helinox Cot One Convertible jih ima samo šest! Kajti vzdolžne palice, med katere je napeto blago, so med seboj povezane z elastiko in kar same od sebe padejo ena v drugo. Trije prečni nosilci, ki se pritrdijo na vzdolžni palici, pa so prav tako v enem kosu. Skratka, nobene bojazni ni, da bi se kakšen del ležalnika nepovratno izgubil.
Blago je zelo močno napeto na ogrodje, nosilnost je 145 kg. Vpenjanje treh prečnih nosilcev na vzdolžni palici zahteva malce privajanja in tudi malce več sile, »grif« pa dobiš že pri drugem postavljanju.
Kaj nam je še všeč? Takšen ležalnik preprosto primeš pod roko in si ga iz šotora odneseš na plažo – sestavljenega. Lahek je!
Ležalnik je 16 cm dvignjen od tal, vendar pa je možno za doplačilo kupiti dodatne noge, ki jih preprosto vstavite v predpripravljene vdolbine na vseh treh prečnih nosilcih ležalnika.
Dolžina spalnega dela ležalnika je 190 cm. Širok je 68 cm. Vendar pa obstaja tudi večji, podaljšan model, to je Cot Large Convertible in meri 210 x 75 cm ter je 17 cm dvignjen od tal. Toda njegova nosilnost je samo 120 kg, zloži se na 59 cm v dolžino. Vendar pa so vsi Helinoxovi ležalniki v torbicah, ki imajo pritrditvene zanke, da jih lahko zavežete na motocikel.

Na tem mestu naj opozorimo še na to, da na trgu obstajajo nekatere kopije tega ležalnika. Skupno jim je to, da so cenejše, toda na žalost se pri njih nemalokrat pojavljajo težave z zlomi cevnega ogrodja. Ker je za to, da je blago dobro napeto čez ležalnik, potreben močan in zelo natančen vpenjalni mehanizem na treh prečnih nosilcih, je tveganje za nakup kopije toliko večje: tak mehanizem se zlahka uniči.

TEHNIČNI PODATKI

Teža:
2185 g (brez torbice)
2.315 g (s torbico, ki pa ima tudi pritrditvene zanke, da jo lahko vežete na motor)

Dimenzije:
Dolžina ležalnika: 190 cm
Širina: 68 cm

Mere zloženega v torbici:
54 cm x 17 cm

Nosilnost:
145 kg