15 km iz Trsta: Portopiccolo v Sesljanu

Pred desetimi leti tu ni bilo ničesar. Pač, opuščen kamnolom. Danes je v zalivu 460 stanovanj s pogledom na morje, ki so se prodajala po 7.000 evrov za kvadratni meter.

Naselje Portopiccolo, do katerega se pride iz zaliva v Sesljanu po nekaj sto metrih obalne ceste, nikogar ne pusti hladnega. Eni se zgražajo nad skrunitvijo narave, nad prefinjenim načinom privatiziranja obale, drugi so navdušeni, da je ogromna rana v kamen tako lepo »zaceljena«.

Všečno ali ne, Portopiccolo, umeten zaliv med gradovoma Miramar in Devin, si je vredno ogledati. Je kot velikanska križarka, za katero se vsaj iz radovednosti ozre tudi jadralski volk samotar. Pod zemljo so speljani številni garažni rovi, ki pogoltnejo kar 1500 avtomobilov. Nad zemljo so bari in restavracije, prodajalne in 5 bazenov s slano morsko vodo. Tudi edini pet-zvezdični hotel v Furlaniji.

Če kdaj, potem si velja motoristični izlet do Sesljana in bližnjega zaliva Portopiccolo privoščiti izven sezone, saj poleti Portopiccolo obišče tudi 12.000 ljudi na dan.

Deli
Pripni
Čivkni